06-10-2015

Bezoek aan OCé

Samen met onze zusterclub uit Den Bosch mochten wij een bezoek brengen aan OCé in Venlo waar we door directielid Dhr. M. Pennings persoonlijk werden ontvangen en een introductie kregen over het huidige bedrijf. Momenteel maakt OCé deel uit  van Canon, dat 192.000 medewerkers wereldwijd telt.

OCé was van 1878 tot 2013 een echt Venloos bedrijf, dat zich in meer dan 100 jaar ontwikkelde van een familiebedrijf met enkele tientallen werknemers tot een wereldwijd technology - center met 2400 employees alleen in Venlo. In 2013 ging OCé samen met Canon en ze behoren nu op plaats 36 van de grote spelers in de wereld .

Wij bezochten een viertal locaties:

 

1. Het OCé-museum

In 1878 ontwikkelt Lodewijk van der Grinten, apotheker in Venlo een kleurstof, die aan het nieuwe, maar grijze, product margarine de kleur van boter moet geven. Een unieke uitvinding, waarvan het patent pas in 1970 aan Unilever werd verkocht.
In 1918 besloot Frans van der Grinten, door het gebrek aan grondstoffen in de oorlog, zijn kennis van kleurstoffen om te zetten naar blauwdrukmaterialen, een techniek om te kopiëren en in 1920 werd in Venlo het eerste blauwdrukpapier verkocht.
In 1927 werd octrooi aangevraagd op het Diazo Procedé, het eerste ammoniak vrije drukproces.
In 1970 werd de eerste OCé-kopie gemaakt op onbehandeld wit papier.
In 1931 werd door de heer Grothauzen de machinefabriek EMWEE opgericht, die in 1958  opgenomen werd in OCé, waarmede OCé nu ook zijn eigen kopieermachines vervaardigde.

Na een lange tijd van apparatenfabricage en assemblage werd de concurrentie door grote marktspelers en lage-lonenlanden zo groot, dat OCé zich meer ging toeleggen op research en development.
Vooral door deze ontwikkeling werd OCé interessant voor Canon, dat in 2009 aankondigde, interesse te hebben OCé over te nemen.

Dat OCé gedurende 138 jaar verweven was en is met Venlo, blijkt wel uit het feit, dat er straatnamen en gedenkstenen met de naam van der Grinten zijn gekomen en in elke familie wel iemand is, die bij het bedrijf werkt, of  een half leven lang gewerkt heeft.

In het museum kwam ik onder andere een document uit 1924 tegen waarop melding gemaakt werd van een ziekte-uitkering van 70% van het dagloon. Hoewel het dagloon toen slechts Fl.2,10 en de uitkering Fl. 1,50  bedroeg, waren er toch reeds sociale voorzieningen bij van der Grinten.

 

2. Customer Experience Centre

In het Customer Experience Centre zagen wij onder andere de technologie van Colourwave, Inkjet en 2,5 D-techniek, kopieermachines voor groot formaat, geavanceerde kleurenprinters en kopieermachines voor enorme volumes.

Wij bewonderden onder meer:

- een demonstratie van 2,5 D printing op karton, hout, papier, glas en andere materialen. Een bekend schilderij kan zo natuurgetrouw worden gekopieerd.

- Gekoppelde machines die papier uit voorraadbakken halen, bedrukken, vouwen en verpakken.

- Machines die exact tweezijdig bedrukken. Zo wordt binnen 5 minuten een heel boek gedrukt, gekaft, gebonden en gesneden.Tegenwoordig wordt dit gebruikt bij boekbestellingen “on demand”. Een leverancier hoeft geen boeken meer op voorraad te hebben. Ze worden pas bij bestelling gedrukt.

 

3. Tonerfabriek

In de tonerfabriek zagen wij de fabricage van toner dat bestaat uit kunsthars, ijzeroxide, koolstof en silica. Het produceren, afvullen en verpakken van de tonerflessen was geheel geautomatiseerd. Dat betekent echter wel dat het werknemersaantal van 58 gereduceerd was tot 12 personen.

 

4. M&L Consumables

Na de tonerfabriek waar we gewoon konden rondlopen, kwamen we in een volledig steriele unit, waar organische fotogeleiders werden gemaakt. De deeltjes hiervan zijn minuscuul klein (0,1 μm).  Huidcellen van mensen zijn honderd maal groter. We konden dan ook slechts achter glas een kijkje in deze wereld nemen.

Samen met de ontvangst, een lekkere lunch en een heerlijk diner in het restaurant van “de Peelse Golf” was het weer een zeer geslaagde dag.

Dank aan de Senior Business Sociëteit uit Den Bosch voor de perfecte organisatie!