Bezoek aan Thyssen-Krupp in Duisburg. (opgericht in 1891)

Op 11 juni bezochten we de imponerende hoogovenroute van Thyssen-Krupp in Duisburg, met 14.000 werknemers en een oppervlakte van 10 km2, vijfmaal zo groot als Monaco.

Bij Thyssen-Krupp wordt staal in de klassieke hoogovenroute vervaardigd, nl door fijnkorrelig ijzererts te vermengen met cokes en dit tot 220 - 2400 oC te verhitten, waardoor vloeibaar staal en een aantal afvalprodukten ontstaat. Het ontstane staal wordt gewalst en op grote rollen gewikkeld, die via een eigen spoorwegnet op het terrein worden getransporteerd.

Tijdens onze tour in de bus volgden we het hele proces van de aankomst per schip van cokes en ijzererts, de vermenging en verhitting in de hoogoven, tot het gewalste eindproduct in de door de klant gewenste kwaliteit en legering. In totaal 12,3 miljoen ton staal per jaar, alleen in Duisburg.

In 2017 is een geheel nieuwe filtersysteem in gebruik genomen, dat er voor moet zorgen, dat nauwelijks reststof in de atmosfeer komt.

Op het terrein bevinden zich verder een opleidingsinstituut voor de verschillende technieken, een eigen tweetalige kleuterschool en een sportterrein voor het personeel.

Alles bij elkaar: een imponerende en leerzame middag (ook voor de dames).

De dag werd natuurlijk afgesloten met een heerlijk en gezellig etentje.

Dank aan de initiatiefnemers en een mooie zomer toegewenst.

MPM