Bezoek aan Kapèlkeshof.

Dinsdag 5 november bezochten wij Kapèlkeshof in Grashoek, een 9-holes golfbaan annex wijndomein.

Sinds 2006 verbouwt Kapèlkeshof haar eigen druivenrassen: de Helios (wit) en twee rode druivensoorten: de Cabernet Cortis en de Regent. Deze rassen zijn op deze specifieke bodem en bij Nederlandse klimaatcondities zeer geschikt  om  hier aan de rand van de Peel wijnen te maken.

 Na ontvangst met een heerlijk glaasje mousserende wijn, geproduceerd volgens het oude”Champagne-principe” (dubbele gisting i.p.v. toevoegen van koolzuur) gaf de dochter van de oprichter deskundige uitleg en daarna werden we uitgenodigd voor een proeverij van diverse eigen wijnsoorten.

Vervolgens gingen we naar de wijngaard, die er net als de naastliggende golfbaan, keurig verzorgd bij lag. De techniek van het onderhoud en vooral het snoeien, was veel ingewikkelder, dan men zou denken. Heel zorgvuldig worden handmatig, per wijnstok slechts drie loten behouden, die de druiven van het volgende seizoen moeten produceren.

Het is zelfs mogelijk een wijnstok te adopteren en bij de eerste oogst een fles van eigen wijn te ontvangen.

Na deze interessante uiteenzettingen volgde een heerlijke maaltijd van wild of vis waarbij de Kapèlkeshofwijn perfect combineerde.

Lof voor Ruud, die dit culinaire en leerzame uitje organiseerde.