Nedinsco is een (rijks)monumentaal, voormalig industrieel complex in Venlo in Bauhaus-stijl. Markant onderdeel van dit complex is de 36 meter hoge torenconstructie, die in 1929 gebouwd is. Tot 2007 was hier de Nedinscofabriek gevestigd.
Deze fabriek werd in 1920 opgericht door de Duitse firma Carl Zeiss uit Jena, in een oude stilgelegde chocoladefabriek aan de Maas in Venlo.
Carl Zeiss gebruikte het bedrijf om te omzeilen dat Duitsland geen oorlogsmaterieel mocht produceren. Nedinsco betekent Nederlandse Instrumenten Compagnie: een neutraal begrip dat moest verheimelijken dat er legermaterialen zoals afstandsmeter, periscopen en seinlampen werden gemaakt .Enkele jaren geleden werd het vervallen gebouw totaal gerestaureerd. Er kwamen appartementen, kantoren en op de bovenste verdieping een restaurant, welk uitzicht biedt over de Maas en de stad Venlo. Hier nuttigden wij een heerlijke Thaise maaltijd en luisterden naar de bekende Venlonaar: Sef Derkx, die een interessant Kerstverhaal voordroeg met diapresentatie . Het verhaal speelde tijdens de tweede wereldoorlog in de periode dat Blerick al bevrijd was, maar de andere zijde van de Maas nog bezet gebied. Sef Derkx schrijft over de geschiedenis, kunst en cultuur van de stad Venlo, maar geeft tevens lezingen en rondleidingen in Venlo. Velen van ons werden herinnerd aan de verhalen die hun ouders vaak vertelden over de oorlog en de bijbehorende beelden wekten momenten van herkenning en nostalgie op.
We kijken weer terug op een bijzondere en geslaagde avond en blikken vooruit op het vele interessante wat nog komen gaat in het nieuwe jaar.