07-07-2015

Vandaag moesten we al vroeg uit de veren om uiterlijk 8.15 u. aanwezig te zijn bij de rechtbank.

Na uitvoerige controle werden we binnengeleid in de rechtskamer waar we 5 zittingen mochten bijwonen van kleinere strafrechtzaken.
Achter de tafel namen plaats: een officier van justitie, een rechter en een griffier.
Nadat de gedagvaarde was opgeroepen werd door de officier van justitie de tenlastelegging voorgelezen waarna de rechter begon met het verhoor van de verdachte en zijn eventuele getuigen en/of advocaat. Na allen gehoord te hebben, stelde de officier van justitie de strafmaat voor en bepaalde de rechter de definitieve straf. De verdachte heeft het laatste woord en kan dan eventueel ook nog in hoger beroep gaan.
De door ons bezochte gevallen hadden betrekking op agressie, bedreiging en heling. Het viel op dat de rechter een uitermate rustige uitstraling had wat op de vaak nogal opgefokte verdachten goed uitwerkte.

Helaas moesten wij ook constateren, dat drie van de vijf cases maanden moesten worden verdaagd en de verdachten weer naar huis gestuurd, doordat er fouten waren gemaakt, stukken onleesbaar waren, of een tolk niet kwam opdagen. Jammer van al dat belastinggeld!

Rond 12.30 bezochten wij het oude arresthuis, gebouwd in 1863 als stadsgevangenis van Roermond. Dit pand is nu, na een prachtige en vindingrijke renovatie, in oude glorie hersteld en in gebruik als hotel.
Van telkens drie cellen was heel creatief een prachtige hotelkamer gemaakt, en van de overige ruimten chique suites. We kregen een rondleiding door de oude metalen omgangen en trappen waar de gevangenen, soms uit verzet, een enorme herrie maakten door gelijktijdig op het metaal te slaan.
Een heerlijke lunch werd hier gebruikt, waarna we weer fit waren voor een stadswandeling met de heer Frans Janssen, een bevlogen en gedreven stadsgids en Roermondenaar in hart en nieren.
Onze gids leidde ons door de rijke roomse geschiedenis van Roermond, dat na de romeinse tijd als Hanzestad, bekend om zijn lakenhandel, successievelijk in handen was van koningen, hertogen en stadhouders van Spaanse, Franse, Habsburgse, Duitse en Nederlandse origine.
De wandeling stond in het teken van archtect Pierre Cuypers, geboren in Roermond in 1827 en bekend als architect van talloze kerken, stations en andere grote gebouwen, waaronder het Rijksmuseum en het Centraal station en in Amsterdam , de stad waar Cuypers zich vestigde van 1865 tot 1894, waarna hij terugkeerde naar Roermond en stierf in 1921.
Cuypers liet zich inspireren door de (katholieke) gotische stijl en combineerde deze met motieven uit middeleeuwen, barok en renaissance evenals het gebruik van staal en glas. We zagen dit o.a in de Lievevrouwenkerk, ook wel Munsterkerk genoemd, waar een stalen wenteltrap in een aan de binnenzijde overwegend romaanse (middeleeuwse) kerk, voert naar de klokkentoren.
Hier bezichtigden wij o.a. het praalgraf van Gerard de derde en zijn vrouw Margaretha van Brabant.
De Munsterkerk is een verzameling van verschillende bouwstijlen. De oorspronkelijk Romaanse abdijkerk werd in 1218 gesticht en kreeg in 1220 een vroeggotisch schip met kruisribgewelven.
In de 18e eeuw kreeg de kerk een vierkante klokkentoren in barokstijl gebouwd .
Toen in 1850 Cuypers de opdracht kreeg tot restauratie van het koor, volgde er van 1860 tot 1890 een ingrijpende verbouwing, waarbij o.a. de beide achtzijdige koortorens werden afgebroken en twee vierkante torens met achtzijdige spits verrezen. Hierbij ondervond Cuypers zoveel weerstand, dat hij naar Amsterdam vertrok en tijdelijk Roermond achter zich liet.
Op het plein naast de kerk staat het standbeeld van Cuypers op een sokkel in Art-deco stijl van zijn zoon. Cuypers was het tijdens zijn leven niet eens met deze nieuwe stijl en verfde een door zijn zoon gedecoreerde zuil zwart!
Wij vervolgden de wandeling langs het bisschoppelijk paleis en een aantal prachtige Jugendstil panden, naar de oude Pastorie, waar koffie en vlaai ons de nodige energie gaven voor de thuisreis.
Al met al een zeer geslaagde dag.
Met dank aan Ruud, die tekende voor de organisatie van dit uitstapje.