Nedinsco is een (rijks)monumentaal, voormalig industrieel complex in Venlo in Bauhaus-stijl. Markant onderdeel van dit complex is de 36 meter hoge torenconstructie, die in 1929 gebouwd is. Tot 2007 was hier de Nedinscofabriek gevestigd.
Deze fabriek werd in 1920 opgericht door de Duitse firma Carl Zeiss uit Jena, in een oude stilgelegde chocoladefabriek aan de Maas in Venlo.
Carl Zeiss gebruikte het bedrijf om te omzeilen dat Duitsland geen oorlogsmaterieel mocht produceren. Nedinsco betekent Nederlandse Instrumenten Compagnie: een neutraal begrip dat moest verheimelijken dat er legermaterialen zoals afstandsmeter, periscopen en seinlampen werden gemaakt .Enkele jaren geleden werd het vervallen gebouw totaal gerestaureerd. Er kwamen appartementen, kantoren en op de bovenste verdieping een restaurant, welk uitzicht biedt over de Maas en de stad Venlo. Hier nuttigden wij een heerlijke Thaise maaltijd en luisterden naar de bekende Venlonaar: Sef Derkx, die een interessant Kerstverhaal voordroeg met diapresentatie . Het verhaal speelde tijdens de tweede wereldoorlog in de periode dat Blerick al bevrijd was, maar de andere zijde van de Maas nog bezet gebied. Sef Derkx schrijft over de geschiedenis, kunst en cultuur van de stad Venlo, maar geeft tevens lezingen en rondleidingen in Venlo. Velen van ons werden herinnerd aan de verhalen die hun ouders vaak vertelden over de oorlog en de bijbehorende beelden wekten momenten van herkenning en nostalgie op.
We kijken weer terug op een bijzondere en geslaagde avond en blikken vooruit op het vele interessante wat nog komen gaat in het nieuwe jaar.

Bezoek aan Kapèlkeshof.

Dinsdag 5 november bezochten wij Kapèlkeshof in Grashoek, een 9-holes golfbaan annex wijndomein.

Sinds 2006 verbouwt Kapèlkeshof haar eigen druivenrassen: de Helios (wit) en twee rode druivensoorten: de Cabernet Cortis en de Regent. Deze rassen zijn op deze specifieke bodem en bij Nederlandse klimaatcondities zeer geschikt  om  hier aan de rand van de Peel wijnen te maken.

Bezoek aan Thyssen-Krupp in Duisburg. (opgericht in 1891)

Op 11 juni bezochten we de imponerende hoogovenroute van Thyssen-Krupp in Duisburg, met 14.000 werknemers en een oppervlakte van 10 km2, vijfmaal zo groot als Monaco.

Bij Thyssen-Krupp wordt staal in de klassieke hoogovenroute vervaardigd, nl door fijnkorrelig ijzererts te vermengen met cokes en dit tot 220 - 2400 oC te verhitten, waardoor vloeibaar staal en een aantal afvalprodukten ontstaat. Het ontstane staal wordt gewalst en op grote rollen gewikkeld, die via een eigen spoorwegnet op het terrein worden getransporteerd.

Tijdens onze tour in de bus volgden we het hele proces van de aankomst per schip van cokes en ijzererts, de vermenging en verhitting in de hoogoven, tot het gewalste eindproduct in de door de klant gewenste kwaliteit en legering. In totaal 12,3 miljoen ton staal per jaar, alleen in Duisburg.

In 2017 is een geheel nieuwe filtersysteem in gebruik genomen, dat er voor moet zorgen, dat nauwelijks reststof in de atmosfeer komt.

Op het terrein bevinden zich verder een opleidingsinstituut voor de verschillende technieken, een eigen tweetalige kleuterschool en een sportterrein voor het personeel.

Alles bij elkaar: een imponerende en leerzame middag (ook voor de dames).

De dag werd natuurlijk afgesloten met een heerlijk en gezellig etentje.

Dank aan de initiatiefnemers en een mooie zomer toegewenst.

MPM