Kerst- en oudejaarsbijeenkomst 12 december 2024
Hieronder tref je het verslag aan over onze activiteiten van het afgelopen jaar. Het is geschreven door Merel Lazet Mönch en Ruud Keuren.
Lieve mensen,
Het voelt altijd fijn om jullie weer allemaal te zien.
Aansluitend op het positieve bericht van onze penningmeester, kunnen we toch wel zeggen dat we afgelopen jaar luxe hebben gedineerd en heerlijk hebben geborreld.
Maar op de eerste plaats hebben we weer geweldige en interessante activiteiten ondernomen.
Laten we even samen terugblikken wat we zoal beleefd hebben.
In december 2023 zijn we afgereisd naar het pittoreske kasteeltje Hattem in Roermond.
Daar leerde Mark Vaessen ons over AI en cryptomunten, het was een kijkje in de toekomst. Mark legde het zo goed uit dat we er thuis meteen mee aan de slag konden. Daarna even bijkomen van alle informatie, en genieten van een heerlijk diner in het kasteel.
In maart zijn we op bezoek geweest bij Dela in Venray. Barbara onze gastvrouw gaf ons inzicht in het reilen en zeilen, en ook vertelde ze dat het zo belangrijk is om je te verzekeren. Je merkte dat ze trots was op het bedrijf. Daarna kregen we een rondleiding, die we op een ontspannen manier konden volgen, omdat er geen emoties bij betrokken waren. Bij Zowyso hebben we aansluitend van een heerlijke lunch kunnen genieten.
In mei hebben we kennis gemaakt met het Paardensportcentrum De Peelbergen in Kronenberg. Het is geweldig dat we dit in de buurt van Venlo hebben.
Vooraf kregen we mooie presentatie over het hele gebeuren, daarna konden we in het restaurant de internationale wedstrijd springconcours volgen. Ook hebben we de stallen met de kostbare paarden mogen bekijken de paarden werden goed verzorgd en bewaakt. De kok heeft een heerlijk diner op tafel gezet.
In juni zijn we afgereisd naar Kinrooi in België. De oud burgemeester van Kinrooi Hubert Bruns vertelde over het interessante innovatiesysteem voor boeren. Hij vertelde over de waterhuishouding, het was eerst een grindput die later dicht gemaakt werd. Ze proberen de gewassen te beschermen met behulp van nieuwe technologie. We werden heel nieuwsgierig hoe het verder zal gaan. Daarna naar het restaurant Lus aan de Maas in Linnen, het was een heerlijke afsluiting van een leerzame en interessante dag.
In oktober zijn we naar Baarlo getrokken om de knopenroute van de grote kunstenaar Tajiri te lopen. Ik hoorde dat het een bijzondere ervaring was vooral ook om te weten dat de knopen van de kunstwerken ieder een eigen betekenis hebben, o.a. zoals verbondenheid en omarming. Na de wandeling genoten we van een rijkelijk diner bij restaurant de Hofackers.
Het was weer een afwisselend mooi jaar.
Dank voor de aandacht.
Bezoek aan Kapèlkeshof
- Gegevens
- Geschreven door: Marlene Peters-Manders
Bezoek aan Kapèlkeshof.
Dinsdag 5 november bezochten wij Kapèlkeshof in Grashoek, een 9-holes golfbaan annex wijndomein.
Sinds 2006 verbouwt Kapèlkeshof haar eigen druivenrassen: de Helios (wit) en twee rode druivensoorten: de Cabernet Cortis en de Regent. Deze rassen zijn op deze specifieke bodem en bij Nederlandse klimaatcondities zeer geschikt om hier aan de rand van de Peel wijnen te maken.
Bedrijfsbezoek Thyssen-Krupp
- Gegevens
- Geschreven door: Marlene Peters-Manders
Bezoek aan Thyssen-Krupp in Duisburg. (opgericht in 1891)
Op 11 juni bezochten we de imponerende hoogovenroute van Thyssen-Krupp in Duisburg, met 14.000 werknemers en een oppervlakte van 10 km2, vijfmaal zo groot als Monaco.
Bij Thyssen-Krupp wordt staal in de klassieke hoogovenroute vervaardigd, nl door fijnkorrelig ijzererts te vermengen met cokes en dit tot 220 - 2400 oC te verhitten, waardoor vloeibaar staal en een aantal afvalprodukten ontstaat. Het ontstane staal wordt gewalst en op grote rollen gewikkeld, die via een eigen spoorwegnet op het terrein worden getransporteerd.
Tijdens onze tour in de bus volgden we het hele proces van de aankomst per schip van cokes en ijzererts, de vermenging en verhitting in de hoogoven, tot het gewalste eindproduct in de door de klant gewenste kwaliteit en legering. In totaal 12,3 miljoen ton staal per jaar, alleen in Duisburg.
In 2017 is een geheel nieuwe filtersysteem in gebruik genomen, dat er voor moet zorgen, dat nauwelijks reststof in de atmosfeer komt.
Op het terrein bevinden zich verder een opleidingsinstituut voor de verschillende technieken, een eigen tweetalige kleuterschool en een sportterrein voor het personeel.
Alles bij elkaar: een imponerende en leerzame middag (ook voor de dames).
De dag werd natuurlijk afgesloten met een heerlijk en gezellig etentje.
Dank aan de initiatiefnemers en een mooie zomer toegewenst.
MPM