23-09-2015

Bedrijfsbezoek kwekerij Gubbels.

Op 23 september om 14.00 uur meldden wij ons aan de poort van kwekerij Gubbels in “Siberië”.

Enkelen van het gezelschap verwonderden zich over de naam Siberië, maar dit is gewoon een buurtschap net zoals Californië, America en nog enkele benamingen rond Sevenum-Horst-Maasbree.

Voor degenen die nog nooit een grote, moderne kas bezocht hadden, was de kwekerij een complete openbaring. Geen rondlopende of kruipende mannen en vrouwen met een kistje onder de arm, maar een compleet geautomatiseerd modern en hygiënisch bedrijf.

We werden ontvangen door een vriendelijke “jongeman” in T-shirt, die zich al snel ontpopte tot een hoog opgeleide en zakelijk zeer deskundige directeur.

In rap tempo leidde hij ons door de geschiedenis van het bedrijf, dat door zijn vader in Baarlo werd opgezet en door het maken van verstandige keuzes en overnames in kort tijdsbestek was uitgegroeid tot een der modernste paprikabedrijven met een oppervlakte van 16 ha en 228.000 paprikaplanten .

Nadat wij ons allen in een witte jas met bijbehorend mutsje (zeer charmant) gehesen hadden, mocht het gezelschap de kas betreden.

Alle planten groeien op steenwol en worden computergestuurd van de juiste hoeveelheid water met substraat voorzien. Vochtigheidsgraad, lichtinval en beluchting zijn eveneens geautomatiseerd. Bestuiving en ongediertebestrijding gebeurt biologisch door het uitzetten van insecten, die natuurlijke vijanden zijn van de eventuele ziekteveroorzaker.

In november worden alle planten gerooid en na grondige schoonmaak van de kas in december weer vervangen door jonge exemplaren van 30 cm, die met een totale lengte van 5000 km touw gedurende de zomer worden opgebonden tot planten van 6 m hoogte.

Door de gehele kwekerij loopt een onderaardse elektrische rail, waarlangs ongestuurde wagons met paprika’s exact hun eigen weg volgen om beladen en gelost te worden.

Aan beide zijden van de rail zijn paprikaplanten opgebonden tot een hoogte van 6 m. De laadbak kan worden ingesteld op de hoogte van de pluk, zodat elke werknemer slechts rechts en links hoeft te snijden. Zodra de bak vol is, zoekt hij zelfstandig zijn weg naar het losstation, waar (alweer automatisch) gewassen, gesorteerd en verpakt wordt in de kleuren rood, geel en groen.

Behalve met de teelt van paprika’s is Dhr. Gielen intensief bezig met het opwekken en beheren van elektriciteit. Via een warmtekrachtkoppeling wordt stroom opgewekt.

De vrijkomende warmte wordt opgeslagen in een groot waterreservoir, dat op zijn beurt weer zorgt voor de verwarming van de kas. Via een vernuftig systeem wordt op goedkope tijden energie ingekocht en duurdere stroom geleverd aan een gebied dat 3 hele dorpen omvat.

Met allemaal een “stoplichtzakje” paprika’s togen wij zeer onder de indruk naar “de Heren van Baarlo” alwaar een heerlijk diner genuttigd werd.

Dank aan Ruud voor de goede organisatie en de interessante bijeenkomst.