18-05-2016

Bezoek aan museum en natuurwandeling.

Op 18 mei met perfect wandelweer, begaven wij ons rond 9.00 uur samen met de IVN-gids; Els van Knippenberg naar het natuurgebied Koelbroek, waar ons een vogelconcert als ontvangstcomité wachtte.

Het natuurgebied is ontstaan door een eeuwenoude Maasarm die vroeger hier meanderde. Na afsluiting van de Maas ontstond een moerassig gebied door kwelwater uit de oude Maasduinen, die links van ons pad zichtbaar waren. De begroeiing bestond grotendeels uit elzenbomen en andere vochtminnende planten. Els vertelde over de vaak bijgelovige werking en tekens op planten, zoals de afdruk van de duivelsklauw op rietstengels, wellicht om af te schrikken, te ver het moerasgebied in te gaan. De bever die lange tijd niet meer voorkwam in het gebied, is teruggekeerd en wordt regelmatig gespot bij het bouwen van zijn dammen. Het waterschap is bezig de Everlose beek om te leggen en weer aan te sluiten op het Koelbroek, zodat de waterstand enigszins geregeld kan worden en de zuurgraad van het water (nodig voor een rijke vegetatie) op peil te houden.

Na deze frisse neus werden we verwacht met koffie en vlaai in de oude noodkerk van Boekend naast boerderij Lenders, alwaar de heer Marcel Lenders een uniek museum heeft ingericht over de ontwikkeling van geluids- en beeldmateriaal van het allereerste begin tot heden.

De naam van het museum is: Van wasrol tot DVD.

 

Een wasrol was een van de eerste methodes om geluid op te nemen en weer af te spelen. Wasrollen werden op grote schaal geproduceerd en gebruikt tussen ongeveer1888 tot 1915, waarna de grammofoonplaat het belangrijkste medium werd om geluid op te nemen en af te spelen. In haar meest simpele vorm is een wasrol een cilinder die aan de buitenkant groeven bevat, die de audio-opname dragen. Een wasrol kan worden afgespeeld op een fonograaf.
Er waren oude, automatisch spelende muziekinstrumenten te zien, maar ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van MP3 spelers, fonograaf, grammofoon of de eerste blu-rayspeler, het was er allemaal. Toverlantaarn of stereo-kijkkast, filmapparatuur of de geschiedenis van de Tefifon, muziekbox of film-jukebox, radio of TV, de eerste cassettespeler of de eerste 45t platenspeler, wire recorder of beeldplatenspeler, de Nora Selectophon T5, of het Schaub-Lorenz Music-Center 5005 etc. etc.

Opmerkelijk was de wirerecorder, een draadje, zo dun als een mensenhaar als geluidsdrager. De kwaliteit van het geluid was perfect en de levensduur oneindig, wat men van het huidige materiaal niet zeggen kan.
Het in werking zijn van alle tentoongestelde apparaten, maakt dit museum zo uniek. Het bevat apparaten die men nergens anders tegenkomt. Door de demonstraties gaan de apparaten echt leven. Chapeau voor de heer Lenders.

Al met al een zeer interessante morgen, die werd afgesloten met een heerlijke lunch in restaurant de Maashof, alwaar we persoonlijk nog even gezellig konden bijpraten.

Met dank aan Merel voor de organisatie van alweer een geslaagde dag.